Україна судитиметься за ціну на газ два роки

Якщо Україна буде позиватися до Стокгольмського арбітражного суду на російський "Газпром" через ціну на газ, то має шанси виграти справу.

Про це розповів у коментарі Gazeta.ua президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Мінімальним результатом розгляду цієї справи в Стокгольмському арбітражі має бути інша ціна. Позиція України — $268 за 1000 кубометрів, а не $485, як пропонує зараз Росія. Питання не лише в ціні, а у обсягах палива, які нав'язує "Газпром". Адже згідно іншого, транзитного контракту, "Газпром" не виконує свої зобов'язання. Він мав би забезпечувати транзит не менше 10 млрд куб м газу на рік. А насправді — на третину менше, — сказав Гончар.

За його словами, процедура арбітражу не буде швидкою. Може розтягнутись на рік-два.

"Там достатньо громіздка процедура підготовки позицій сторін, збору даних, заслуховування експертів. Можливий варіант, що "Газпром" почне "задкувати". Вже був подібний випадок з чеською компанією, коли не доводили справу до розгляду. Газпром пішов на поступки, щоб не виплачувати штрафні санкції", — зазначив експерт.

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова, протягом 10 днів погасити борги за газ, якщо його вартість буде встановлено на рівні $268,5 за 1 тис куб. Таку ціну було встановлено на початку 2014 року.

Gazeta.ua