Львівська облрада погодила угоду з Chevron

Видобуток сланців може кардинально змінити Львівщину

Лвівська обласна рада погодила проект угоди про розподіл продукції з видобуту сланцевого газу компанією Chevron після важких дискусій, блокувань і сварок між представниками опозиційних сил.

Видобуток сланців може кардинально змінити життя третини мешканців Львівської області щонайменше на 50 років. Інвестиційний пряник

"Ганьба зрадникам народу!", "Не продавайте наших дітей", "Ганьба "Батьківщині!" та "Ганьба регіонам" — під такі крики десятка жіночок депутати Львівської обласної ради ухвалювали рішення погодити в області видобуток сланцевого газу. Голова обласної ради зміг поставити питання про схвалення проекту рішення в цілому лише за допомогою підсилювальної техніки і 66 депутатів проголосували "за".

Обговорення тривало майже 10 годин підряд з гарячими дискусіями, що переходили в сварки та блокування трибуни.

Парадокс полягає в тому, що в обласній раді немає політичних сил, які виступають проти видобутку сланцевого газу, різниця полягає лише в тому, на яких умовах вони готові підписатися під документом, яким майже третину площі області віддають на 50 років великому іноземному інвестору.

Переконувати непоступливих львівських депутатів приїхали чиновники на чолі з міністром екології та природних ресурсів Едуардом Ставицьким. Урядовець вкотре нагадав депутатам про те, що видобуток сланцевого газу є можливістю зіскочити з "газової голки", на якій зараз перебуває Україна.

Ще більше він наполягав на тому, що йдеться про один із найбільших інвестиційних проектів в історії держави і суми можливих вигод. За словами міністра, на етапі розвідки Chevron планує вкласти 350 млн доларів, а у випадку промислового видобутку сума інвестицій може збільшитися до 10 мільярдів доларів, що, на його думку, позитивно вплине на економічний розвиток регіону.

А щодо екологічних ризиків міністр наголосив, що в Україні технологію гідророзриву застосовують вже 50 років і не було зафіксовано жодного випадку стихійного лиха. А крім того, при видобутку сланців використовують втричі менше води, ніж при видобутку вугілля і в десятків разів менше, аніж при виробництві біоетанолу.

"Прошу не зважати на аргументи "Українського вибору" і подібних сил" — наголосив міністр і додав, що в цьому проекті, на відміну від угоди з Shell, є пункт, що передбачає передачу 10% від частки держави від доходу з реалізації видобутих вуглеводнів у розпорядження обласної ради. Крім того, компанія зобов'язується повідомити, які саме хімікати будуть використовувати для технології гідророзриву. Чи варта шкірка вичинки?

"Не виключно, що за кілька десятків років ці місця можуть перетворитися в пустелю"

Доктор геологічних наук Ярослав Лазарук

Міністр Ставицький переконує, що видобуток сланців в Україні дозволить збільшити річний видобуток газу в державі на 5 мільярдів кубометрів, однак експерти неодноразово висловлювали думку про те, що реальні запаси сланців на Львівщині значно менші і поки не відомо, чи варто розпочинати проект, що може негативно вплинути на екологію густонаселеного регіону.

Як розповів ВВС Україна доктор геологічних наук Ярослав Лазарук, який багато років займається дослідженням корисних копалин на Львівщині, реально з Олеської площі можна видобути не більше 150 мільярдів кубометрів газу, що в сучасних реаліях означає запаси газу для України на кілька років. Водночас він зауважує, що екологічні ризики є не надто вивченими, особливо, коли йдеться про поводження з відходами.

"Не виключно, що за кілька десятків років ці місця можуть перетворитися в пустелю" — сказав геолог. За його словами, для видобутку 150 млрд кубометрів газу потрібно понад 4 мільярдів кубометрів води, в той час як річний стік всіх рік на території Олеської ділянки не перевищує 1,5 мільярда.

Зауваження екологічного характеру висловлювали під час обговорення й депутати обласної ради. Також їх не влаштовувало те, що місцева влада не матиме жодного впливу на роботу інвестора, рівно ж як і те, що американська компанія матиме безпрецедентні пільги.

Щоправда, всі пропозиції від "свободівців" були відхилені, натомість депутат Олександр Ганущин вніс низку пропозицій, що кардинально змінили проект ухвали.

Зокрема, в рішенні з'явилися пункти про те, що обласна рада звертається до уряду з пропозицією виділити упродовж наступних трьох по 90 млн щорічно на роботи з ліквідації Грибовицького сміттєзвалища. Також передбачено, що має бути розроблено проект закону, яким Львівській та Івано-Франківській областям віддаватимуть 10% від частки держави з реалізації видобутих вуглеводнів.

Крім того, депутати запропонували низку змін до чинного законодавства і окремо вказали, що загалом рішення набуває чинності тільки після цього, як ці зміни в законодавстві будуть ухвалені парламентом.

Раніше проект угоди про розподіл продукції з компанією Chevron із Олеської газової площі підтримала Івано-Франківська обласна рада.

BBC Українська служба