«Нафтогаз» прогнозує, що Україна зменшить споживання газу на чверть

"Нафтогаз" прогнозує скорочення споживання газу в опалювальному сезоні 2014- 2015 років на 24,5%, або на 8,6 млрд куб. м порівняно з попереднім роком — до 26,7 млрд куб. м.

Про це повідомив перший заступник голови правління "Нафтогазу" Сергій Перелома, пише "Інтерфакс-Україна".

На розширеному селекторному засіданні уряду за участю голів облдержадміністрацій та газовиків в середу він повідомив, що з цього обсягу 10 млрд куб. м складе газ власного видобутку, 5,7 млрд куб. м — газ, закуплений по реверсу, а ще значна частка припаде на підйом газу з підземних сховищ, де його запаси становлять 16,7 млрд куб. м.

"Для стабільного проходження зими вкрай важливо раціональне використання ресурсів", — підкреслив Перелома, нагадавши про прийняту влітку постанову Кабінету міністрів з затвердженими регіональними лімітами газу.

За його словами, відповідно до проведених оплат ліміти на третій тиждень жовтня відкрито в обсязі 41,8 млн куб. м на добу.

Представник "Нафтогазу" нагадав, що загальна заборгованість підприємств теплової комунальної енергетики (ТКЕ) перед компанією досягла 14,1 млрд грн, в тому числі за спожитий у поточному році газ — 4,5 млрд грн.

Перелома додав, що рівень розрахунків підприємств ТКЕ за газ впав з 83% в 2012 році до 72% в минулому і 54% в нинішньому році.

Він також повідомив, що поки тільки 301 підприємство ТКЕ, або 22% від їх загального числа (1400), відкрили спецрахунки для зарахування оплати за теплову енергію.

"Таким чином можна зазначити, що сьогодні більшість теплопостачальних підприємств не мають підстав для законного споживання природного газу", — констатував представник "Нафтогазу".

Проте прем'єр Яценюк нагадав, що уряд виділив 7 млрд грн на покриття різниці в тарифах і доручив почати поставки газу ТКЕ у зв'язку з пониженням температури навіть при наявності боргів.

"Економічна правда"