Мінприроди оприлюднить список всіх проектів «зелених інвестицій», які пройдуть перевірку на предмет фіктивності чи сумнівності

Міністерство екології та природних ресурсів України на своєму сайті оприлюднить список всіх 817 проектів зелених інвестицій, які фінансуються в Україні за рахунок коштів, отриманих від продажу Японії одиниць встановленої кількості у відповідності до статті 17 Кіотського протоколу. Більшість із цих проектів містить ознаки фіктивності чи сумнівності, тому будуть перевірені органами Державної фіскальної служби та Державної фінансової інспекції. Про це на брифінгу в Будинку Уряду 22 липня повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Андрій Мохник.

Він зазначив, що питання фінансування проектів зелених інвестицій розглядалося на засіданні Колегії Міністерства 21 липня.

"Проекти, які містять в попередньому плані заходів, були вибрані на тендерах. Але зараз є серйозні підстави вважати, що частина цих тендерних процедур не була належним чином дотримана. Ми маємо інформацію від Державної фіскальної служби і Державної фінансової інспекції про те, що ряд фірм, які вказані як виконавці проектів, мають ознаки фіктивності чи сумнівності. Тому виникло питання про проведення аудиту цих проектів", — повідомив Андрій Мохник.

За його словами, до "сумнівних" не належать лише два великі проекти, які реалізуються у рамках "зелених інвестицій": закупівля гібридних автомобілів Toyota Prius для Міністерства внутрішніх справ України та комплексна модернізація вагонів Київського метрополітену на базі ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод".

"Всі решта проекти проходять перевірку органами Державної фіскальної служби та Державної фінансової інспекції. Після завершення аудиту на предмет залучення сумнівних фірм, ознак фіктивності і так далі, будуть прийняті рішення або про продовження реалізації проектів, або про скасування відповідних договорів", — наголосив Міністр.

За його словами, рішення Колегії оприлюднити на сайті Мінприроди список із 817 проектів на суму понад 4 млрд. грн. забезпечить прозорість і публічність проведення аудиту. "Усі фірми і об'єкти можна буде перевірити, а якщо раптом щось не так, то є можливість сигналізувати як у Міністерство, так і в правоохоронні органи. Це у певній мірі прояснить ситуацію з "кіотськими коштами" і належним чином зніме багато питань, які виникають у громадськості та ЗМІ", — заявив Андрій Мохник.

Кабінет Міністрів України