У Львові зберуть мерів енергоефективних міст

25 червня в межах проведення Європейського тижня сталої енергетики приміщенні Львівської міськради відбудеться інформаційний семінар для органів місцевого самоврядування під назвою "Відновлення енергоефективних муніципальних інвестицій в Україні із залученням коштів E5P".

Експерти стверджують, що енергоощадні технології можуть допомогти Україні скоротити споживання енергоносіїв на 40%. І ЄС підтримує Україну у цьому не лише на словах, але й через чисельні проекти. Зокрема, й Фонд "Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та екології", або скорочено Е5Р — міжнародний мультидонорський фонд під управлінням ЄБРР, спрямований на розвиток інвестицій в енергоефективність в Україні та інших східноєвропейських країнах. Його капітал складає 95 млн. євро. Фонд було засновано з ініціативи Шведського уряд

у під час головування цієї скандинавської країни в ЄС у 2009 році. Він слугуватиме доповненням до кредитів у енергоефективність, що надаватимуться міжнародними фінансовими організаціями, такими як Європейський Банк Реконструкції та Розвитку, Європейський Інвестиційний Банк, Північний Інвестиційний Банк, Північна Екологічна Фінансова Корпорація НЕФКО та Світовий Банк. Донорами фонду Е5Р є: Європейський Союз, Чехія, Швеція, Україна, USAID, Данія, Норвегія, Фінляндія, Польща, Естонія та Латвія.

Метою ж заходу є обговорення з експертами механізмів та можливостей фінансування енергоефективних проектів, котрі реалізуються в Україні за підтримки міжнародних фінансових та донорських організацій, а також переваг та проблем реалізації таких механізмів.

Очікується й презентація Фонду E5P як джерела фінансування українських муніципалітетів. Також учасники дискутуватимуть такі теми, як діяльність NEFCO, ЄБРР та ЄІБ в Україні, пов'язану з муніципалітетами, практичний досвід інвестицій в проекти розвитку енергопостачання, діяльність Світового банку в муніципальному секторі України, можливості та проблеми, з якими стикаються українські муніципалітети та інші.

У місті Лева з цієї нагоди очікують прибуття низки закордонних гостей. Зокрема, Львів мають відвідати голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, виконавчий директор європейської асоціації муніципалітетів "Energy Cities" Жерар Маньєн, керівник проекту INOGATE Альбертус Звірінг, керівник проекту "Муніципальна енергетична реформа в Україні" Вільм Такер та інші. Участь у заході також візьмуть учасники Угоди Мерів, представники міністерств та державних органів України, міські голови українських міст та керівники комунальних підприємств.

RBN