Французька Total має намір інвестувати у видобуток сланцевого газу в Великобританії

Французька нафтогазова компанія Total 13 січня ц.р. оголосить про свій намір інвестувати у видобуток сланцевого газу в Сполученому Королівстві, передає ВВС.

Повідомляється, що Total стане першим серед так званих "нафтових гігантів", приступив до видобутку сланцевого газу у Великобританії.

Згідно з оцінками Британської геологічної служби, запаси сланцевого газу на півночі Англії складають до 36,8 трлн. куб. м. Сьогодні Сполучене Королівство споживає близько 0,084 трлн куб. м природного газу щорічно.

Занепокоєння викликає лише процес видобутку сланцевого газу — так званий "гідравлічний розрив пластів". Цей процес включає буріння глибокої свердловини і нагнітання в неї під високим тиском суміші води, піску і хімікатів, що тягне дроблення гірської породи і вивільнення природного газу.

Total має намір витратити десятки мільйонів євро на викуп пакетів акцій компаній, що мають ліцензії на буріння на півночі Англії. В цю сферу вже інвестували інші великі енергетичні компанії, в тому числі Centrica і Gaz de France.

Рішення керівництва Total співпало з кількома ініціативами британського уряду щодо стимулювання видобутку сланцевого газу в країні. Згідно з прийнятим заходам, місцеві влади отримали право залишати у своїх бюджетах податкові надходження з компаній, що займаються видобутком сланцевого газу.

В грудні 2013 р. у звіті Департаменту з енергетики та змін клімату було сказано, що більше половини території Сполученого Королівства підходить для видобутку сланцевого газу.

Однак у Великобританії також набирає силу рух протесту проти застосування технології гідророзриву пластів. Так, захисники навколишнього середовища вважають, що видобуток сланцевого газу із застосуванням даної технології спричинить міні-землетруси, зараження джерел води і завдасть серйозної шкоди екосистемам.

У разі, якщо вихід Total на ринок видобутку сланцевого газу у Великобританії виявиться успішним, інші нафтогазові гіганти можуть наслідувати приклад свого французького конкурента.

Повідомляється, що якщо Сполученому Королівству вдасться отримати щонайменше 10% своїх запасів природного газу, цієї кількості енергоресурсів вистачить для задоволення внутрішнього попиту на протязі 50 років.

У серпні 2013 р. британський прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив, що країні слід підтримати видобуток сланцевого газу, оскільки технологія гідророзриву пластів безпечна при належному регулюванні, а видобуток енергоресурсів створить тисячі нових робочих місць і скоротить вартість енергоресурсів.

У США видобуток сланцевого газу призвела до стрімкого зростання видобутку нафти і різкого падіння цін на природний газ.

Total є п'ятою за величиною в світі вертикально інтегрованою нафтовою компанією. Компанія веде виробничий бізнес більш ніж у 130 країнах. Штат концерну — 97 тис. чоловік.

РБК-Украина