Росія хоче двосторонній консорціум з управління українською ГТС в обмін на знижку на газ

Умовою знижки на газ для України стала гарантія відновлення переговорів щодо входження "Газпрому" до складу власників української газотранспортної системи, повідомило в середу, 18 грудня державне інформаційне агентство Росії ИТАР-ТАСС з посиланням на джерело, знайоме зі змістом консультацій, що відбулися у вівторок, 17 грудня, у Москві.

"Переговори по ГТС повинні початися на початку наступного року", — сказало джерело, підкресливши, що обговорення можливості продажу "Газпрому" частки в ГТС України буде проходити в двосторонньому форматі.

Раніше Україна розглядала можливість формування тристороннього консорціуму з управління національною газотранспортною системою — за участю Євросоюзу. На брифінгу в середу міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що переговори з Росією щодо газотранспортного консорціуму продовжаться "наступного року". Але глава "Газпрому" Олексій Міллер раніше підкреслював, що "питання тристороннього консорціуму вже давно не є предметом переговорів між "Газпромом" і "Нафтогаз України".

Нагадаэмо, у вівторок, 17 грудня, президент Росії Володимир Путін після переговорів з українським колегою Віктором Януковичем оголосив про зниження ціни на російський газ для України приблизно на 33% до 268,5 дол за 1 тис кубометрів.

Згідно з підписаною додатковою угодою до контракту ціна на російський газ для України визначатиметься щокварталу. Згідно з контрактом, у формулі ціни на газ є коефіцієнт, який тепер буде скоректований у бік зниження. Він буде розраховуватися "від зворотного", тобто під результат в 268,5 дол визначиться коефіцієнт.

У разі непідписання з будь-якої причини у встановлений термін (до 10 числа першого місяця кожного кварталу) додаткової угоди понижуючий коефіцієнт, який дозволить Україні отримувати газ за 268,5 дол за 1 тис куб м виключається.

Варто відзначити, що ще в серпні посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявляв, що "Нафтогаз" має можливість купувати російський газ по 268 дол за 1 тис кубометрів, але тільки в разі формування газотранспортного консорціуму.

Офіційний Київ оцінює економію від зниження ціни на російський газ в 7 млрд дол за рік. А для "Газпрому" зниження вартості поставок при збереженні обсягів — це втрата виручки на рівні 2,5-2,7 млрд дол.

NEWSru.ua