Міненерго веде переговори про будівництво в Україні нового НПЗ

Міністерство енергетики веде переговори про будівництво нового нафтопереробного заводу (НПЗ) на території країни.

Про це сказав міністр енергетики Едуард Ставицький у ході колегії міністерства в Каневі (Черкаська область), повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми ведемо переговори з провідними світовими компаніями про будівництво сучасного НПЗ", — сказав він.

Ставицький додав, що деталі проекту будуть озвучені в грудні поточного року.

Міністр також повідомив, що на початку 2014 року буде запущений в роботу Лисичанський НПЗ, який, як відомо, простоює з весни 2012 року.

Разом з тим, глава "Укргідроенерго" Ігор Сирота на колегії повідомив, що компанія має намір в першому кварталі 2014 року підписати угоду з міжнародними кредиторами — ЄІБ, СБ, ЄБРР і Deutsche Bank про надання 800 мільйонів євро кредитів на будівництво Канівської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС).

"Загальна вартість проекту — 12 мільярдів гривень. З них 70% (близько 800 мільйонів євро) планується залучити у чотирьох банків", — сказав він.

Сирота уточнив, протягом місяця банки вирішать, хто з них яку частину профінансує, але попередньо мова йде про залучення по 300 мільйонів євро від ЄІБ і СБ, а також по 100 мільйонів євро — від ЄБРР і Deutsche Bank.

Потужність Канівської ГАЕС складе 1 ГВт в генераторному режимі. Будівництво об'єкта займе 6,5 років, термін окупності — близько 10,5 років.

Як повідомлялось, компанія СЄПЕК розпочала продаж нафтопродуктів, вироблених на Одеському нафтопереробному заводі, який нещодавно був введений в дію.

Реальна економіка