Україна відновила імпорт газу через Польщу

Україна наприкінці жовтня відновила імпорт природного газу через територію Польщі, призупинений на початку поточного місяця.
Про це повідомив польський оператор "Gaz-System SA", передає "Інтерфакс- Україна".
Згідно з даними польського оператора, 26 жовтня через цю країну в Україну було поставлено близько 1,4 млн куб метрів, 27 жовтня — близько 1,3 млн куб метрів газу.
Заявка на 28 жовтня становить 3,2 млн куб метрів газу.
Як повідомлялося, "Нафтогаз України" із жовтня поточного року призупинила реверсний імпорт природного газу через Польщу у зв'язку з тим, що його вартість наблизилася до ціни закуповуваного російського газу.
За даними Державної служби статистики, в серпні 2013 року середня ціна імпортованого з Європи природного газу була лише на 2 долари дешевше за ціну російського газу.
Так, ціна імпортованого в Україну в серпні 2013 року російського природного газу становила 399,3 доларів за 1 тисячу куб метрів, з Європи — 397,3 доларів за 1 тисячу куб метрів.

Імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі розпочався з листопада 2012 року за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading GmbH. З квітня 2013 року розпочалися постачання природного газу з боку Угорщини.

Крім того, тривають переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подання природного газу до ГТС України.

УП: Економічна правда