Видобувачам нафти і газу спростили умови роботи

Кабмін затвердив нову редакцію Кодексу "Про надра", яким обмежується вплив державних органів на процес отримання дозволів на їхній видобуток, а також дозволяється вільно продавати ліцензії і передавати їх у заставу. Зміни ліквідують юридичні колізії та зроблять галузь більш привабливою для інвесторів. Втім, ризик проведення конкурсів під конкретного покупця все одно збережеться.

Кабінет міністрів схвалив проект нової редакції кодексу України "Про надра", і протягом двох тижнів передасть його до парламенту. Провладна більшість вже пообіцяла проголосувати за цей законопроект.

У прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів розповіли, що ключовим нововведенням проекту є пропозиція надати право продавати, відчужувати, передавати в заставу або як внесок у спільну діяльність права на видобуток корисних копалин (оформленого у вигляді ліцензії або окремої угоди). Досі розробляти родовища могли лише компанії, які перемогли в конкурсі. Більше того, уряд виступав і проти зміни власників цих компаній.

Проект кодексу також повинен затвердити порядок конкурсів на набуття права користування надрами, ввівши вичерпний перелік випадків, коли право на видобуток може надаватися без конкурсу. У кодексі фіксується, що рішення про результати конкурсу приймаються спеціальними комісіями, склад яких обумовлюється. Документ скасовує сам інститут спеціальних дозволів на використання надр. Надалі всі відносини з використання надр будуть визначатися договором між видобувачем і Держгеонадрами або Радою міністрів АР Крим. Нарешті, документ передбачає істотне зниження кількості узгоджень і проводить фактичну дерегуляцію у надрокористуванні, зазначили у прес- службі Мінекології. Крім того, буде запроваджено принцип "єдиного вікна" при підписанні угод про розробку корисних копалин.

Джерело у Мінекології пояснило, що головна мета прийняття нової редакції кодексу — спростити для видобувачів газу в Україні умови роботи, максимально наблизивши їх до прийнятих у розвинених країнах, пише "Коммерсантъ-Україна".

"Складнощі з підписанням угод, які виникли у Shell і Chevron, можуть відлякати інших потенційних розробників надр. Щоб цього не сталося, ми прагнемо встановити чіткі та більш ліберальні правила гри, прийнявши новий варіант кодексу",- повідомили у міністерстві.

Директор з наукової роботи "СПК-Геосервіс" (партнер Shell щодо розробки родовища) Сергій Стовба зазначає, що прийняття документа може створити чіткі і прозорі правила роботи ринку.

Розширений кодекс виключить юридичні колізії — іноді документи одного відомства могли суперечити іншим, зазначає керуючий партнер AstapovLawyers Андрій Астапов. "Видобувачі нафти і газу неодноразово звертали увагу на вкрай заплутане законодавство у цій сфері і волюнтаристичність рішень різних міністерств. Наприклад, могли затверджуватися різні склади комісій, які обирали переможців конкурсу. Те, що тепер всі ці питання будуть чітко визначені законодавчо, безумовно, набагато краще для учасників ринку", — говорить він.

Втім, член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Пашинський зазначає, що перепродаж прав на видобування надр може призвести до зловживань: "У результаті може скластися ситуація, коли перемагати у конкурсах будуть компанії, близькі до чиновників, а потім продавати їх дорожче вже реальним інвесторам".

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук додав, що, крім кодексу, інвесторам також важливі відсутність корупції в органах влади та загальні умови ведення бізнесу у країні (нагадаємо, за рейтингом IFC Україна сьогодні знаходиться на 137-й позиції щодо легкості ведення бізнесу. Це найгірший показник серед усіх європейських країн).

Нагадаємо, намір України нарощувати видобуток газу закріплено в затвердженій у липні Енергетичній стратегії до 2030 року. Згідно з документом, щорічний видобуток газу зі сланценосних пісковиків до 2030 року має досягти 25 млрд кубометрів, а зі складновидобувних родовищ — ще 15 млрд кубометрів. Заплановано також зростання видобутку газу з родовищ на Чорноморському шельфі. Там видобуток має збільшитися з нинішніх 1,5 млрд кубометрів до 12 млрд кубометрів на рік. 

Дзеркало тижня. Україна