Перехід на європейську модель енергоринку дозволить Україні збільшити експорт електроенергії в країни ЄС

Ухвалення закону про нову лібералізовану модель ринку електроенергії України сприятиме залученню інвестицій в галузь, у тому числі в об'єднання енергосистем України-ЄС або спорудждення вставок постійного струму. Це в перспективі дозволить наростити обсяги експорту української електроенергії в Європу.

Такої думки дотримується управляючий партнер консалтингової компанії IMEPOWER Юрій Кубрушко.

"Коли іноземним партнерам зрозумілий український ринок, тоді більше шансів, що вони будуть готові фінансувати або реалізовувати такі проекти", — підкреслив він.

На думку Кубрушка, реформа ринку електроенергії гостро необхідна Україні і будь-які кроки в цьому напрямі є позитивними. "Ухвалення закону "Про основи функціонування ринку електроенергії України" сприятиме інтеграції українського енергетичного сектору в європейський ринок", — сказав він.

Юрій Кубрушко нагадав, що європейські експерти позитивно сприймають нову законодавчу ініціативу, оскільки пропонована модель ринку для них зрозуміліша і прозоріша, ніж нинішня.

Як повідомлялося, 15 жовтня Комітет Верховної ради з питань паливно- енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки одноголосно підтримав законопроект No0916 "Про основи функціонування ринку електроенергії України", яким вводяться європейські правила гри на ринку електроенергії. Зокрема, законопроект передбачає проведення аукціонів з доступу до експортного перетину в електронній формі і на щоденній основі, що сприятиме розвитку конкуренції і забезпеченню прозорості процедури торгів.

З 2010 року Україна збільшила експорт електроенергії в країни ЄС, Білорусь і Молдову з 4,2 млрд кВт.ч до 10 млрд кВт.ч. У 2012 році для експорту електроенергії генеруючі компанії України виробили і реалізували ДП "Енергоринок" 9,7 млрд кВт.ч електроенергії, забезпечивши додаткове спалювання 5 млн т вугільного концентрату і видобування 7,1 млн т рядового вугілля. Експорт української електроенергії в європейському напрямку здійснює компанія ДТЕК.

УКРІНФОРМ