Нафтовий прорив

Два дні поспіль минулого тижня адміністрація НГВУ "Надвірнанафтогаз" скликала гостей, прагнучи до Покрови встигнути відкрити на Микуличинському газоконденсатному родовищі два надзвичайно важливі об'єкти — газліфтну компресорну станцію і службово-побутовий комплекс для своїх працівників, а після цього вже спільно з відділом культури Надвірнянської райдержадміністрації і громадською організацією "Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району" — перший в Україні Музей нафтопромислів Галичини, пише Галичина.

Микуличин повертає надію Микуличинське газоконденсатне родовище, схоже, стало нині для багатьох — і колективів НГВУ "Надвірнанафтогаз" та навіть ПАТ "Укрнафта", і для громад Надвірнянщини, Яремчанщини і Косівщини — своєрідним символом надії на те, що загрозу згортання видобутку вуглеводнів у Надвірнянському нафтопромисловому районі вдалося істотно відсунути в часі і з'явилася реальна перспектива на зростання.
Обличчя нафтогазодобувників, які зібралися на церемонію відкриття нової газліфтної компресорної станції цього дня, світилися насамперед надією. Читалося на них, звісно, й цілком заслужене задоволення від праці. Бо впродовж останніх місяців робітникам, спеціалістам та й керівникам управління довелося виконати на пускових об'єктах великий обсяг будівельно- монтажних і налагоджувальних робіт, а також докласти чимало організаційних зусиль, щоб відбулися нинішні події. і не все складалося гладко. Та все ж і у виступах, що лунали на церемонії, і в коментарях для преси найчастіше звучало слово "надія", йшлося передусім про плани, які тепер відкриваються. Володимир ЧУПРИНА, начальник НГВУ "Надвірнанафтогаз" ПАТ "Укрнафта": — Цей об'єкт будували в складних гірських умовах на висоті понад тисячу метрів над рівнем моря. Фахівцям управління довелося вести будівельні і монтажні роботи і в дощ, і в хурделиці, але завершили їх вчасно. із введенням у промислову експлуатацію газліфтної компресорної станції колектив зможе наростити обсяги добування нафти орієнтовно до 20 відсотків. Це велика вигода для нашої держави.
Володимир ТРОЦЕНКО, директор департаменту будівництва і науково-технічного розвитку ПАТ "Укрнафта": — Оцінювати значимість спорудження нової газліфтної компресорної станції можна крізь призму кількох факторів. Нафтогазодобувники Надвірнянщини найперше відзначають те, що її пуск дозволить колективу управління збільшити обсяги добування нафти. і це важливо, бо це перспектива праці і стабільних заробітків для людей. Я цю подію оцінюю насамперед з точки зору технічного розвитку. Бо ПАТ "Укрнафта" тут вперше застосувала компресор американського виробництва "Ariel".
Друге. Напевно, пригадуєте, що років два тому було багато розмов про те, що НГВУ закривають, що розвитку немає. Але, як бачите, ми запускаємо нині компресорну станцію, яка має забезпечити додатковий видобуток орієнтовно трьох тисяч тонн нафти на рік на Микуличинському родовищі. Крім цього, будівельники НГВУ "Надвірнанафтогаз" за три з половиною місяці — а це рекордний термін, якого фахівці ПАТ "Укрнафта" не досягали навіть у східних областях, — збудували 11,5-кілометровий газопровід високого тиску через всю Богородчанщину, що дозволить збільшити добування нафти на ще одному родовищі управління — Луквинському на Рожнятівщині. А якщо говорити загалом про перспективи збільшення добування вуглеводнів у Західній Україні, то до кінця року буде введено ще дві газокомпресорні станції — в Долині та Бориславі.

Вадим КОЗЛЕНКО, заступник директора департаменту промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА: — Сподіваємося, що з пуском газліфтної компресорної станції на Микуличинському родовищі вже в найближчій перспективі вдасться наростити загальнообласні обсяги добування нафти і газу на п'ять відсотків. Основне питання, яке облдержадміністрація вже неодноразово порушує перед урядом, — це нарощування обсягів геологорозвідувальних робіт за державні кошти. Вже тривалий час їх не фінансують. Тим часом це один із стратегічних напрямів роботи в галузі — без геологорозвідки вона не розвиватиметься, а держава не зможе розраховувати на збільшення енергоресурсів власного виробництва.

Локомотив для громад Як наголошував В. Троценко, для нього, окрім виробничої перспективи, дуже важливим був і суто людський вимір: — Відкриваючи перед Покровою новозбудований службово-побутовий комплекс ми нарешті можемо бути впевнені, що наші нафтогазодобувники, які тут працюють, зимуватимуть цього року в теплі і в комфортних умовах, — сказав він. — Тут є і затишні кімнати для відпочинку, і сучасна їдальня, де можна обідати й вечеряти. Бо праця на нафтопромислах насправді важка. А гості, наприклад, акцентували переважно на тому, що НГВУ "Надвірнанафтогаз" стало, образно кажучи, локомотивом, який "підтягує" соціально-економічний розвиток багатьох місцевих громад. Щоправда, аби це стало можливим, і самі громади та територіальні органи влади підклали нафтогазодобувникам своє плече. Значимість допомоги, яку надавали Косівська і Надвірнянська райдержадміністрації і районні ради та сільські ради Микуличина, Вижнього Березова й інші, відзначили, дякуючи людям, і В. Чуприна, і, від імені ПАТ "Укрнафта", — В. Троценко. Зрозуміло, що й нафтогазодобувники намагаються не залишатися в боргу. Ярослав ШИНКАРУК, голова Косівської райдержадміністрації: — Ми переконані, що без тісної співпраці між громадами і нафтовиками немає перспективи розвитку цього регіону. Хочу відзначити те, що керівництво і ПАТ "Укрнафта", і НГВУ "Надвірнанафтогаз" дбають не лише про виробничі результати, а й про розвиток тих територій, на яких працюють підприємства товариства. Якраз завдяки плідній праці нафтовиків до місцевих бюджетів Косівщини надійшло понад два мільйони гривень податкових надходжень. А громади Вижньоберезівської і Підлючанської сільських рад стали бездотаційними.

Василь ОНУТЧАК, міський голова Яремча: — Внесок ПАТ "Укрнафта" у соціально-економічний розвиток місцевих громад є надзвичайно великим. Зокрема за кошти компанії від мікрорайону "Ямна" до с. Микуличина будується центральний газопровід з перспективою підведення блакитного палива і до Ворохти та сіл Татарова, Яблуниці і Паляниці. Для фінансування цих робіт виділено шість мільйонів гривень. Ще мільйон гривень "Укрнафта" асигнувала на спорудження такого важливого соціального об'єкта, як Микуличинський будинок культури.

Перший в Україні музей А у п'ятницю в с. Пневі на території навчально-курсового комбінату НГВУ "Надвірнанафтогаз", де готують фахівців багатьох робітничих професій, відбулося велике театралізоване дійство — урочисте відкриття першого в нашій державі Музею нафтопромислів Галичини. В його експозиціях ентузіасти ГО "інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району" представили віднайдені ними документи, що стосуються видобутку нафти на Прикарпатті у XVII-XIX ст., макети, колекцію гасових ламп. Основні експонати, серед яких — і нафтові об'єкти та обладнання в натуральну величину, встановлено для огляду відвідувачів просто неба.
— У зовнішній експозиції розміщено вісім експонатів, найстарішим з яких є установка групового приводу насосів, — розповів голова ГО "інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району" ігор Гузійчук. — Представлено також обладнання, що стосується виникнення нафтової промисловості, зокрема установка для ручного буріння свердловин, нафтові копанки, клепані резервуари. Є й сучасне обладнання — це верстат-гойдалка, фонтанна арматура, польова гребінка.
У вітальному слові директор департаменту промисловості та інфраструктури ОДА Павло Аврамченко наголосив, що "інформація та зібрані у Музеї нафтопромислів Галичини експонати мають не лише унікальну історичну цінність, а й будуть використовуватися для підготовки майбутніх працівників нафтовидобувної галузі, а це надзвичайно важливо".

Правда.if.ua